Державна служба з НС попереджає громадян щодо заборони на спалювання сухої рослинності, стерні, будь-якого сміття.

При спалюванні трави на присадибних ділянках, існує дуже велика вірогідність перекидання вогню на інші ділянки, що призводить до загрози лісових пожеж та загорання житлових будинків.

Крім того, дим від спаленого листя завдає не абиякої шкоди здоров’ю, бо він складається з дрібних часточок, в яких містяться отруйні подразнюючі речовини та канцерогенні компоненти. При попаданні в органи дихання людини, можуть спричинити виникнення гострих респіраторних захворювань та, навіть, призвести до приступів астми у деяких людей.

За такі порушення передбачена адміністративна відповідальність. Спираючись на законодавство України, існує відповідальність за спалювання листя. Згідно ст. 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст. 9 і 12 Закону України «Про охорону природного навколишнього середовища», ст. 27 Закону України «Про рослинний світ» забороняється спалювання сухої трави. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Також нагадуємо мешканцям правила пожежної безпеки під час відвідування лісових масивів:

  • під час пожежонебезпечного періоду забороняється розведення багаття у лісі та лісопосадках, крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях;
  • забороняється палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники, недопалки;
  • не залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
  • забороняється випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, сільськогосподарських угіддях, а також на інших земельних ділянках, прилеглих до лісу.

  • Шановні мешканці, давайте будемо дбати про своє здоров’я та здоров’я інших людей, а також про наше з вами довкілля!